ŚNIADANIE DAJE MOC!!!
DZIEŃ ZDROWEGO ŚNIADANIA

      „Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dzięki niemu dzieci mają energię do nauki, lepiej koncentrują się podczas lekcji i mają siłę do zabawy. To najlepszy start w nowy dzień. Dlatego w dniu 6 listopada 2015r. uczniowie klas 0-3 ze Szkoły Podstawowej nr 5 im. Jana Kochanowskiego w Białej Podlaskiej wraz z wychowawcami i rodzicami przystąpili do ogólnopolskiej akcji „Śniadanie Daje Moc”.
      Celem programu było:
  • zwiększenie świadomości najmłodszych w kwestii prawidłowego odżywiania, ze szczególnym uwzględnieniem śniadania;
  • przyczynienie się do obniżania poziomu niedożywienia dzieci w Polsce – poprzez edukację.
      Akcja przeprowadzona została w ramach obchodów Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania (ang. „European Day of Healthy Food and Cooking”). Dla naszych podopiecznych był to dzień szczególny. Mieli bowiem przygotować wielką śniadaniową ucztę - wyjątkowe śniadanie! Śniadanie, które miało dać wszystkim MOC, czyli energię do pracy, zabawy i nauki. Śniadanie poprzedziliśmy zajęciami, które miały na celu uświadomienie dzieciom, jak ważne jest spożywanie rano zdrowego posiłku oraz jak będzie przebiegała organizacja tego dnia w naszych klasach. Uczniowie poznali 12 zasad zdrowego odżywiania się oraz przypomnieli reguły zachowania się przy stole. Poprzez doświadczenie z balonem uświadomili sobie jak ważne jest zjedzenie pożywnego posiłku, który daje siły na cały dzień.
      „Balon nie nadmuchany nigdzie nie poleci, samochód bez benzyny nie zabierze nas na wycieczkę, a uczeń bez śniadania nie będzie miał siły do zabawy i nauki”.
      Dzieci z entuzjazmem uczestniczyły w podjętej akcji. Niesamowicie zaangażowali się w nią także rodzice, wyrażając aprobatę oraz uznanie dla takich działań. To właśnie oni dostarczyli produkty potrzebne do zorganizowania zdrowego śniadania. Na stole znalazły się zatem: pieczywo różnego rodzaju i różnego kształtu, masło, wędliny, jajka, sery, jogurty, owoce, warzywa, szaszłyki, sałatki, płatki owsiane, herbata i mleko. Zapach roznosił się po całej szkole. Było wesoło, smacznie i sympatycznie. Dzieci potrafiły dzielić się produktami, działać wspólnie i zgodnie. Nie bały się próbować nowych smaków. Takie śniadanie było dla nich prawdziwą frajdą. Na twarzach promieniał uśmiech i zachwyt.
      „Uśmiechy na buziach i pełne brzuszki, to jest to, co lubią wszystkie maluszki”.
Nieoceniona okazała się pomoc rodziców, którzy wykazali się dużą kreatywnością i umiejętnościami kulinarnymi. Wyczarowali prawdziwe dzieła sztuki, które szybko znikały z talerzy. Pojawiło się wiele pomysłów na kolorowe i zdrowe kanapki, szaszłyki, sałatki itp. Śniadanie było przepyszne, urozmaicone, niecodzienne …uuum palce lizać! Po takim śniadaniu nie było mowy, by ktoś odszedł od stołu głodny. Dzieci nabrały dużo energii i mocy, aby sprostać szkolnym obowiązkom. Była to niezapomniana przygoda edukacyjna dla najmłodszych na temat zdrowego odżywiania. Udział naszych uczniów w programie „Śniadanie daje moc” z pewnością przyczynił się do zwiększenia świadomość dzieci i rodziców, na temat roli śniadania w życiu dziecka dla jego prawidłowego funkcjonowania.” materiał przygotowany przez koordynatora szkolnej akcji Panią Marlenę Zaciurę – nauczyciela edukacji wczesnoszkolnej.
      Uzupełnienie:
      Z dniem 1 września 2015 roku weszła w życie ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia, która swymi regulacjami sięga również zadań z zakresu organizacji żywienia w szkole. Ta zmiana była przyczynkiem do podjęcia inicjatywy przystąpienia do ogólnopolskiej akcji ŚNIADANIE DAJE MOC. Projekt szkolny przerósł moje oczekiwania: do realizacji zadań włączyli się bardzo twórczo nauczyciele, rodzice i uczniowie wszystkich klas edukacji wczesnoszkolnej jak również oddziału przedszkolnego, stołówka szkolna, świetlica szkolna, Szkolna Rada Rodziców oraz szkolny sklepik.
      6 listopada był dniem nieco innym niż pozostałe dni:
- najpierw dzieci uczestniczyły w inscenizacji przygotowanej przez uczniów klasy 2f „Zdrowo jemy - radośnie żyjemy”;
- następnie w klasach uczniowie z rodzicami tworzyli „Wyspy smaków” ze zdrowych produktów (owoce, warzywa ,nabiał, soki..).
- potem poznawali wartość zdrowotną produktów według zaplanowanych scenariuszy:
    >  kl. 0 - „Dzień Śniadanie Daje Moc – pomysł na śniadaniowe święto w klasie”.
    >  kl. I - „Do szkoły wychodź po śniadaniu i ze śniadaniem”.
    >  kl. II - „Mleko, jogurty i sery to podpora dobrych kości”.
    >  kl. III - „Dzień bez pięciu porcji warzyw i owoców lub soku to dzień stracony.”
- by w końcu samodzielnie przygotować zdrowe śniadanie uwzględniając zasady higieny i bezpieczeństwa. Ponadto w ramach wspomnianego projektu:
- dzieci przygotowały liczne prace związane z promocją zdrowego odżywiania wykonane różnymi technikami plastycznym – utworzone zostały na korytarzach szkolnych galerie plastyczne,
- uczniowie wraz z rodzicami udekorowali pomieszczenia sal lekcyjnych elementami owoców i warzyw,
- nauczyciele świetlicy szkolnej przygotowali konkurs na rymowankę owocowo – warzywną,
- rodzice przygotowali zdrowy kiermasz, na którym uczniowie degustowali zdrowe kanapki, owoce, warzywa, jak również naturalne soki wyciskane w sokowirówkach,
- sklepik szkolny oferował uczniom zdrowe artykuły spożywcze,
- stołówka szkolna do zwyczajowo zdrowego obiadu podała dzieciom baton musli,
- szkolna Rada Rodziców ogłosiła konkurs na klasowy plakat o zdrowym odżywianiu.
      „Mamy świadomość jak ważnego problemu dotykamy i jak wielką moc sprawczą posiadają nauczyciele najmłodszej grupy uczniów. Uczniowie ci to bardzo wdzięczni odbiorcy, chętni do słuchania i dlatego staramy się tak ich kształtować, by sami świadomie dokonywali mądrych wyborów żywieniowych. Widząc jak podczas kiermaszu w okamgnieniu znikały kanapki z pastą serową ze szczypiorkiem czy koktajle z natki pietruszki i selera jestem przekonana, że nowe smaki zaniosą dzieci do domów i utrwalą w codziennych posiłkach. Jestem pewna, że mamy w tym zadaniu za sojuszników wszystkich rodziców, którzy popierają naszą troskę o zdrowie ich dzieci. Nie poprzestajemy na dniu dzisiejszym. Od jutra w każdej klasie nauczyciele wraz z uczniami będą spożywali wspólne śniadanie po to, by utrwalać zdobytą wiedzę na temat racjonalnego odżywiania się. Więc wypada mi tylko powtórzyć za uczniami: ZDROWEGO SMACZNEGO!” – Ewa Majewska – wicedyrektor szkoły.